I del fyra av Kapad, vår webb-serie om ID-kapningar som vi gör tillsammans med Nyheter 24, får vi träffa Lisa. Någon låtsas vara henne på Tinder. Och det visar sig vara allt annat än lätt att lösa problemet.
Någon har tagit Lisas namn, ålder, bilder och annat de kommit över. Troligen direkt från hennes Instagram och Facebook. Sedan har de skapat ett konto på Tinder med dessa uppgifter. Det är en process som inte behöver ta längre än en kvart. Tänk själv – på 15 minuter kan du vara vem du vill på dating-appen.
Men vad är syftet med att låtsas vara någon annan på Tinder? Det är en fråga vi bara kan spekulera i. Lisa likaså. Vad hon dock vet är hur illa det kunde ha gått om hon inte haft nära och kära som litade på henne. För vad skulle din partner tro om han eller hon fick veta att du har en profil på en dejtingsajt? Skulle du tro på din partners förklaring om det var tvärtom? Att få sina identitet kapad kan tyvärr både bli krångligt och få tråkiga följder. Både för dig, dina närstående – och de som luras att tro att de pratar med någon fastän det egentligen döljer sig någon helt annan bakom profilen. Det är både ledsamt och läskigt.
Att det inte är en lätt sak att lösa problemet gör det hela än mer oroväckande. Polisen vill inte ta emot en anmälan från Lisa och Tinder själva kan enbart mailas, men det går inte direkt snabbt att få någon respons. Lisas falska profil ligger fortfarande kvar.
Vad ska du göra om du blir drabbad? Polisanmäl, oavsett vad polisen säger. Samla på dig alla bevis du kan. Skärmdumpar, mail, klagomål. Allt som har med frågan att göra ska du spara. Det kan behövas längre fram. Och framförallt – var vaksam på underliga händelser. Det är inte sällan som en ID-kapning av det här slaget är början på fler bedrägerier av helt annan art.