Fyra gånger per minut utsätts någon i Sverige för ett försök till ID-kapning. Det totala antalet drabbade ökar också med 21 procent från året innan. Totalt har 237 000 personer drabbats det senaste året enligt mySafety Försäkringars årliga Sifo-undersökning.
mySafety Försäkringar lanserar i dag sin årliga rapport med färsk statistik kring ID-kapningar i Sverige. Resultatet är inte överraskande, men likväl skrämmande - 3,3 procent av de tillfrågade har råkat ut för en ID-kapning under det senaste året. Omräknat på hela befolkningen innebär det att runt 237 000 har drabbats, en ökning med 21 procent från förra årets 196 000.
- Tyvärr kan vi bara konstatera att utvecklingen fortfarande går stadigt uppåt. ID-kapningar är utan tvekan ett av våra vanligaste brott i dag och tittar vi till antalet ärenden i domstol ser det ut som att polis och åklagare står handfallna inför problemet, säger PA Prabert, kommunikationschef på mySafety Försäkringar.
ID-kapning blev ett brott först 2016 genom en lagändring. Sedan dess har dock bara fem fall synts i statistiken som fällda för Olovlig identitetsanvändning. Trots att antalet anmälningar, och utsatta, ständigt ökar.
- ID-kapning tycks vara ett mer eller mindre riskfritt brott för förövarna. Även om vi sett ett fåtal fall gå till rättegång nyligen är risken att åka fast är minimal. Detta oavsett hur bra bevisläget är eftersom så gott som samtliga anmälningar läggs ner direkt. Situationen är allvarlig och kräver ett närmre samarbete mellan polis, åklagare och näringsliv för att inte de drabbade själva ska stå risken när de utsätts, fortsätter PA Prabert.
I årets undersökning har mySafety också gjort ett försök att kartlägga hur ofta någon utsätts för ett försök till ID-kapning. Alltså inte bara hur många som drabbas direkt. Svaret visar att hela 29 procent har kontaktats av någon som försökt att lura av dom deras personuppgifter under året som gått. Omräknat till total befolkningsmängd är det runt 2 092 000 personer eller ungefär fyra försök i minuten.
- Siffran är förstås smått chockerande. Sätter man det i relation till hur många som i slutändan drabbas och hur liten risken är för de som försöker att åka fast är det här utan tvekan ett av de absolut största problemen vi har sett till ekonomisk brottslighet i Sverige i dag, avslutar PA Prabert.
Hela mySafetys rapport ”ID-kapningar – Sveriges vanligaste brott. Tema: Privatpersoner 2018” finns att ladda ner nedan. Undersökningen som ligger till grund för rapporten genomfördes av Kantar Sifo, på uppdrag av mySafety Försäkringar, under juni månad 2018. 4205 personer i åldrarna 16-74 år intervjuades, fördelat med 200+ personer från varje län runtom i landet.