Mysafetys Sifo-undersökningar om ID-kapningar och digitala bedrägerier för privatpersoner och företag.
Sifo undersökningar sedan 2014
Att använda någon annans identitet i kriminellt syfte är ett brott som genomförts i alla tider, men i takt med att vårt samhälle har digitaliserats, har det eskalerat dramatiskt. Idag är det ett mer eller mindre riskfritt brott för utövarna.
För att ta reda på hur omfattande brottet är och hur det påverkar individer och samhället har vi på mySafety sedan 2014 årligen tagit fram undersökningar genomförda av Kantar Sifo. Redan då drabbades hundratusentals svenskar av nätbedrägerier och vi har tyvärr i princip sett en ökning år efter år. Idag vet vi med säkerhet att ID-kapningar är ett av Sveriges vanligaste brott.
Fåtal fall till rättegång
Först år 2016 genomfördes en lagändring i Sverige, och missbruk av personuppgifter rubricerades som brottet Olovlig identitetsanvändning och sedan 2019 kallades det Identitetsbedrägeri. Sedan 2016 har dock bara ett fåtal fall synts i statistiken som fällda domar. Trots att antalet anmälningar av nätbedrägeri, och utsatta, ständigt ökar går alltså bara ett fåtal fall till rättegång.
Är du journalist, forskare eller på annat sätt vill använda resultaten i våra undersökningar är du varmt välkommen att göra så – men glöm inte att ange källan. Har du fler frågor, tveka inte att kontakta Mysafetys vd Daniel Elfvendahl via Daniel.Elfvendahl@mysafety.se, så berättar han mer.
Bedrägerier och ID-kapningar bland svenska konsumenter
Sifo rapport Bedrägerier och ID-kapningar - 2021
Sifo rapport Bedrägerier och ID-kapningar - 2020
Sifo rapport Bedrägerier och ID-kapningar - 2019
Sifo rapport Bedrägerier och ID-kapningar - 2018
Sifo rapport Bedrägerier och ID-kapningar - 2017
Sifo rapport Bedrägerier och ID-kapningar - 2016
Bedrägerier och ID-kapningar bland svenska företag
Det är även vanligt att företag drabbas av ID-kapningar. Därför har vi sedan 2017 gjort motsvarande undersökning med Kantar Sifo bland små och medelstora företag.
För att läsa rapporten från 2021, klicka här.
För att läsa rapporten från 2020, klicka här.
För att läsa rapporten från 2019, klicka här
Kontakt
Har du fler frågor, tveka inte att kontakta Mysafetys vd Daniel Elfvendahl via Daniel.Elfvendahl@mysafety.se, så berättar han mer.