Black Friday, Cyber Monday, julhandel, mellandagsrea och januarirea. Tillfällena att göra fynd och bra köp duggar tätt. Och tjuvarna ser också möjligheter att lura oss konsumenter när vi handlar. Men det finns några enkla tips som gör det svårare för dem att lyckas.
Tips! Läs mer om vårt Köpskydd
8 tips för säker shopping
1. Kolla att sajten är säker - Leta efter hänglåset
Titta efter hänglåset till vänster om webbadressen i webbläsaren, som är en indikation på att sajten är säker och att all information som skrivs in på sidan av dig krypteras. Sidan bör då även ha ”https” i adressfältet och inte bara ”http”. S:et står för säkerhet.
Om du betalar med kort på sidan ska du även hålla utkik efter att texten bli grön vid adressfältet för extended validation (SSL).
2. Spara inte din kortinformation & använd tvåfaktorsautentisering
Många sidor erbjuder sig att spara dina siffror på kortet och din pin-kod för att göra autobetalningar enklare, men i dessa hacker-tider är detta inte att rekommendera. Se till att använda tvåfaktorsautentisering där det är möjligt - t ex 3D Secure, en särskild säkerhetsfunktion vid betalning med Visa eller MasterCard. Funktionen innebär att du anger ett lösenord utöver dina kortuppgifter, vilket försvårar för bedragarna.
Kom även ihåg att stäng av kortet för utlandsköp och internetköp när du inte använder det. Det görs oftast enklast i din internetbank eller kortleverantörs app.
3. Se över dina lösenord
Ha inte samma lösenord på alla sajter, utan använd exempelvis en lösenordshanterare. Bedragare försöker ofta logga in på sajter med hjälp av användardata från läckor som sprids på nätet.
4. Var uppmärksam på kreditupplysningar
Har du fått hem en faktura som du inte känner igen eller har du fått hem en kopia på en kreditupplysning? Det kan vara tecken på att någon har handlat i ditt namn och du har blivit ID-kapad. Läs mer om ID-stöld och ID-kapning här.
5. Se upp med falska SMS och mail.
Bedragarna vet att massor av försändelser kommer att sändas ut vid shopping högtider. Detta utnyttjas till att skicka ut falska sms t ex med information om att din försändelse är försenad och där du uppmanas att klicka på en länk.
Likväl vet bedragarna att många är oroliga över att deras bankkortsuppgifter kan vara på vift vid shopping högtider. Lita inte blint på meddelanden som ser ut att komma från din bank där det står att något misstänkt har hänt. Kontakta alltid din bank genom deras kanaler för att kontrollera och klicka aldrig på någon länk!
6. Är erbjudandet för bra för att vara sant?
Använd sunt förnuft. Låter det för bra för att vara sant är det troligtvis det. Priset ger ofta en indikation på om företaget är seriöst eller inte. Undersök vilket företag som ligger bakom sajten och var uppmärksam på om det finns kontaktuppgifter såsom telefonnummer och adress till dem. Felstavningar är en annan indikation på att något inte står rätt till. Googla på sidan innan du köper något för att läsa andra kunders omdömen om samma företag.
Är du fortfarande osäker på om du har att göra med ett seriöst företag kan du alltid välja att betala på faktura. Erbjuder företaget inte den möjligheten är det ett tecken på att något inte står rätt till.
7. Var rädd om dina koder och ditt personnummer
I affären bör du vara noga med att skydda din PIN-kod när du handlar så att tjuven inte kan snappa upp den innan han stjäl dina kort. Och om kassapersonal efterfrågar ditt personnummer - säg aldrig det högt utan visa eller låt de scanna din ID-handling istället.
8. Skaffa ID-skyddsförsäkring
Två bra försäkringar som ger dig extra mycket skydd. Försäkra dig i dag och få en tryggare morgondag. Ett Köpskydd gäller när någon utnyttjar dina kortuppgifter för bedrägeri eller när något går snett när du handlar på nätet. Ett Bedrägeriskydd med ID-skydd gäller när du blir utsatt för ID-stöld eller ID-kapning. Tex när någon utnyttjar ditt personnummer för att handla varor på nätet i ditt namn.