Nu börjar äntligen skolan igen. De flesta barnen tycker det är en av årets höjdpunkter. Även om man älskar sommar och lediga dagar är det spännande och roligt att få träffa alla kompisar igen. För andra är skolstarten istället förknippad med oro, ångest och nedstämdhet. Med skolstarten kommer nämligen tyvärr även mobbningen igång på nytt.
Skolan är och kommer tyvärr alltid att vara en plats där det mobbas. Oavsett hur mycket positivt som kan och bör förknippas med den är det också här barn och ungdomar träffar flest och umgås mest. Det leder tyvärr ibland till konflikter som i vissa fall går så långt som mobbing. Även om mycket av den flyttat över till nätet hindrar det inte att skolan ofta är grogrunden. Den stora skillnaden nu är att man inte kommer ifrån mobbingen, oavsett tid på dygnet eller plats man befinner sig på.
Som tur är finns det en hel del vi föräldrar kan göra för att hjälpa våra barn. Och det börjar som så ofta annars med att faktiskt prata med barnen. Om skoldagen, om deras vänner, om hur de använder internet, om hur de blir bemötta av andra och framförallt om hur de bemöter andra.
Vi lägger väldigt mycket vikt på att prata om de som blir mobbade. Istället för att rikta blickarna mer mot de som mobbar. Självklart måste vi ta hand om de som mobbas och som förälder är det naturligt att försöka hjälpa våra barn om de är utsatta, men det känns långt ifrån lika självklart att hjälpa de barn som faktiskt mobbar. Ska vi på allvar lösa problemet är det i slutändan mobbarna som behöver mest hjälp. Hjälp att inse vad de gör, hur det påverkar andra och att det inte är ok. Utan mobbare blir ingen mobbad.
Nu i samband med skolstarten skulle jag därmed vilja uppmana alla föräldrar att prata mer med sina barn. Inte bara om hur de blir behandlade av andra, utan att faktiskt kanske istället ännu mer fokusera på hur de behandlar andra. Vilka tjänster använder de idag på nätet? Håller de själva en god ton i samtalet? Försvarar de och säger ifrån om någon annan blir illa behandlad? Och inte minst – om de själva har en hård ton på nätet – skulle de kunna tänka sig att säga samma saker och behandla andra människor på samma sätt om de stod öga mot öga med dem?
Kort och gott. Prata med ditt barn. Var proaktiv. Och är du orolig att ditt barn själv blir utsatt vill jag också påminna om att vi har en näthatsförsäkring som är helt kostnadsfri för alla barn och ungdomar under 18 år. Mer information om den hittar du här: https://www.mysafety.se/fri-nathatsforsakring