I dagens digitala värld har vi vant oss vid snabb kommunikation och enkel tillgång till information. Det här medför även risker och olika typer av cyberbrott. Spoofing är en typ av bedrägeri som bedragare använder sig av.
Vad är spoofing och hur fungerar det?
Spoofing är en form av bedrägeri där en bedragare låtsas vara någon annan för att få tillgång till känslig information. Det kan ske genom flera olika metoder som bland annat:
Förfalskad e-postadress (E-postspoofing)
En av de vanligaste typerna är när bedragare manipulerar avsändarens e-postadress. Bedragaren skickar e-postmeddelanden som ser ut att komma från en pålitlig källa, såsom en bank, en kollega eller VD, för att få mottagaren att avslöja känslig information, klicka på en länk eller ladda ner skadlig programvara. Oftast är detta spam eller nätfiske.
Förfalskat telefonnummer (Telefonspoofing)
Vid spoofing med telefonnummer så använder bedragaren datorprogram för att kunna skapa falska nummer för att dölja sitt riktiga telefonnummer, ofta för att utföra phishing-attacker eller för att lura offer att ge ut personlig information. Det kan se ut som att bedragaren ringer från en trovärdig aktör så som polisen, din bank eller ditt försäkringsbolag.
Förfalskad websida (Webbsidesspoofing): Falska webbplatser som skapas för att imitera en annan webbplats för att lura användare att ange sina inloggningsuppgifter eller andra känsliga data. Att dubbelkolla domännamnet, är det enda du kan göra för att se om webbplatsen är falsk eller inte.
Topp 10 spoofade varumärken
När det kommer till vilka spoofade varumärken som toppade listan dominerade informationsteknikindustrin och finansiella tjänster. Topp 10 förfalskade varumärkena under 2023 var Google, Telegram, Microsoft, Visa, Apple, Facebook, Yahoo, Outlook, Paypal och Mastercard enligt IBM X-Force Threat Intelligence Index.
Hur du kan undvika Spoofing
Att helt skydda sig mot bedrägerier är svårt. Men du kan minska risken för att bli lurad genom att vara medveten om dessa bedrägerimetoder.
5 tips på hur du kan skydda dig mot spoofing:
- Du kan lära dig att avgöra om en webbsida eller mejladress är falsk. Bedragare använder ofta snarlika adresser till kända organisationer, där ett enda tecken kan ha bytts ut för att lura dig. Exempelvis så kan de ha bytt ut bokstaven "m" till "rn".
- Klicka aldrig på länkar som kommer via email eller sms utan att du först kontrollera dem eller är helt säker på att det kommer från rätt avsändare. För att kontrollera kan du på datorn göra detta genom att föra över muspekaren på länken och på mobil håller du in klicket på knappen så öppnas det en popuppruta med länkadressen.
- Lämna aldrig ut personlig information eller bank-id eller koder på uppmaning över telefon, email eller sms även om personen i fråga sägs ringa från polisen, din bank eller ditt försäkringsbolag. Ring i stället upp den organisationen direkt för att verifiera deras identitet.
- Lägg på luren. Om du känner dig osäker på vem som verkligen ringer lägg på luren. Samma sak gäller vid sms, svara inte på ett sms om du är osäker med sms:et kommer ifrån.
- Skydda dina konton och enheter genom att använd tvåfaktorsautentisering (2FA), se till att du har de senaste säkerhetsuppdateringarna på dina enheter och installera säkerhetsprogram så som brandväggar, antivirusprogram och antimalware-program. Det kan hjälpa till att identifiera och blockera potentiella spoofing-attacker.
Genom att vara medveten om riskerna kan du minska risken att bli offer för spoofing och andra cyberbrott.
Effektivt bedrägeriskydd för din säkerhet och trygghet
Ligg steget före och se till att du har ett bra skydd om du skulle bli utsatt för bedrägerier och råkat ut för olovliga kort- eller kontodebiteringar genom till exempel AI-bedrägerier, bankID-bedrägerier, vishing, samt även vid ID-kapning. Mysafetys Bedrägeriskydd är Sveriges enda försäkring mot bedrägerier. Andra försäkring täcker i regel bara ID-kapningar.
Så här gör du om du blivit utsatt för spoofing
Om du blivit utsatt för bedrägeri ska du alltid göra en polisanmälan. Du kan anmäla bedrägeriet genom att ringa 114 14, besöka polisen.se, eller gå direkt till en polisstation. Att anmäla brottet är ett viktigt steg för att skydda dig själv och andra.