Igår gick Klara K-dagen av stapeln. Det är en sådan där dag man egentligen skulle hoppas inte behövdes, men det gör den. Jag skulle kunna argumentera varför den behövs nu mer än någonsin och att den faktiskt är en av årets viktigaste dagar.
För dig som inte redan känner till det är Klara K ett affärsnätverk för kvinnliga chefer som bland annat jobbar aktivt, och hårt, för ett mer jämställt arbetsliv. Klara K-dagen är den årliga konferensen där det samlas makthavare, opinionsbildare och experter för att prata just jämställdhet, mod och inkluderande ledarskap. Dagen är i stort positiv och lösningsorienterad, men också skrämmande då man blir smärtsamt påmind om hur illa ställt det är med jämställdheten.
En snabb sammanfattning av dagen är att använda samma ord och innebörd som Anita Sarkeesian. Anita om någon visar på de enorma problem som finns kring näthat, särskilt näthat riktat mot en kvinna med åsikter. Anita delade med sig av sin starka och skrämmande berättelse samtidigt som hon tog emot årets Pingvinpris från Klara K.
Anitas slutsatser, som jag delar helhjärtat och som också är frågor vi på mySafety driver hårt dagligen är dels att plattformarna måste ta ett större ansvar. De sociala medieplattformarna, inga nämnda inga glömda, måste ta problemet på allvar och börja rensa. Vi måste också få mycket bättre möjligheter och resurser att med lagliga medel ta hand om problemen. När polis och åklagare i princip står maktlösa inför problemet är det uppenbart något som saknas. Vi måste också driva på en kulturförändring. Vi måste få fler att inse och arbeta för att få en ändring till stånd, och inte minst att se över sitt eget språk och sin egen ton.
Sist men absolut inte minst. Vi måste fortsätta att uppmärksamma och markera. Vi har inte råd att vara tysta och låta saker passera. Hatet måste få ett slut och alla tillsammans är den snabbaste och mest effektiva vägen att nå det målet.
Mer om Klara K och deras viktiga arbete hittar du på deras hemsida.