”Någon öppnade ett Instagram-konto i mitt namn där jag kallades för hora”. Så inleds Friends nätrapport 2017. Ett dokument som alla borde läsa, alldeles oavsett hur skrämmande och osmakligt det är.
Titta runt dig och försök förstå att var femte ung kvinna som du ser har blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet. Var femte! En av fem! Det är en ofattbar hög siffra. Oavsett hur många gånger jag läser det vill jag inte tro att det är sant. Samtidigt vet jag ju att det är det. Friends har gjort ett jätteviktigt arbete med sin nätrapport. En rapport som visar, med all oönskad tydlighet, hur illa det faktiskt är ställt med beteendet på nätet. Hela 35 procent av våra ungdomar har blivit utsatta för någon typ av trakasserier på nätet. Jag saknar ord.
Än värre är vad Friends och många av oss andra som aktivt arbetar mot näthat påpekar gång på gång – att tonen har blivit så rå och det är så vanligt förekommande att många anser det vara normalt. Att kalla någon fet, ful eller hora hör vardagen till. Att någon önskar livet ur en förväntas vi acceptera.
Tror du att det är ett problem som bara drabbar unga? Tänk om. Och fundera dessutom på Friends uppgift om att över hälften av de unga har sett vuxna bete sig illa mot varandra på nätet. Då förstår du snabbt varför så många unga ändå tycks tycka att det är ok. Vi måste alla hjälpas åt att få stopp på den här utvecklingen. Vi måste alla bidra. Och ett första steg är att aldrig acceptera trakasserier av något slag. Lika lite i verkliga livet som över nätet. Vi måste prata med våra unga, men också se över hur vi själva beter oss och uttrycker oss. Ansvaret är vårt. Gemensamt.
Friends rapport – som jag önskar att alla läser och tänker kring till – finns här: https://friends-brandmanualswede.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2017/04/Friends-natrapport-2017-webb.pdf
En lika oroväckande och skrämmande intervju och diskussion kring rapporten skedde i morse på TV4: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/var-5e-ung-tjej-har-utsatts-för-sextrakasserier-på-nätet-3911710