Hur använder barn internet och vad har vi som föräldrar för ansvar för vad de gör på nätet? Det är extremt viktiga frågor som snabbt kan skapa ett rejält bråk kring middagsbordet eller i fikarummet på jobbet. Och inte minst irritation mellan barn, föräldrar och lärare när man plockar in skolan i ekvationen också.
Elza Dunkels är en central figur i denna ständigt pågående debatt. Men också på sätt och vis unik. I egenskap av forskare vi Umeå Universitet baserar hon nämligen sina uttalanden på fakta och riktig kunskap om barns syn på nätet, både dess fram- och baksidor. Till skillnad från många av oss andra som kanske oftast baserar våra åsikter på känslor om hur det är eller borde vara.
Just därför tycker jag att det är extra glädjande att se att Elza belönas med årets SurfaLungt-pris. Ett pris som uppmärksammar den person eller organisation som bäst främjar kommunikation mellan unga och vuxna på nätet.
Elzas forskning och debatt går i grunden ut på att det alltid är de vuxnas ansvar hur barn beter sig på nätet. Att vi genom att lära och guida kan få barnen att bete sig på rätt sätt. Inte genom att förbjuda och skuldbelägga.
Motiveringen till att Elza fick priset lyder:
”Elza Dunkels har genom ett pedagogiskt och faktabaserat arbete påtalat värdet av internet och samtidigt verkat för ökad kommunikation mellan vuxna och barn på nätet, bland annat genom att utbilda lärare.”
Mer om Elza och hennes både viktiga och inspirerande forskning finns på kulturer.net.
Jag vill också passa på att uppmärksamma och tacka de två andra nominerade till årets SufraLungt-pris för deras viktiga arbete och stora engagemang. Dessa var Robin Backström från Lajks och Karlskronapolisen Andreas Glingfors.
Mer information om SurfaLungt-priset och gårdagens prisutdelning finns hos SurfaLugnt.
Elza Dunkels är också högaktuell i och med senaste numret av serietidningen Bamse där man lär barn att vara källkritiska på nätet.