Att kapa någons identitet har bara varit olagligt sedan den 1 juli 2016. Innan dess var själva ID-kapningen inte olaglig utan det var först när någon använde den kapade identiteten olovligen som det gick att anmäla och lagföra brotte
Lagändringen var självfallet både nödvändig och positiv, men tyvärr verkar den inte ha haft den önskade effekten. I alla fall inte ännu.
I förra veckan kunde vi läsa hos P4 Stockholm att det anmäls en hel del ID-stölder. 500 anmälningar kom in bara under januari månad i år – i Stockholm. Sedan lagändringen förra sommaren har det anmälts över 3000 ID-kapningar i Stockholm och fler än 12 000 över hela landet.
Sedan juli har vi alltså runt 60 anmälda ID-kapningar per dag i Sverige och då ska man komma ihåg att långt ifrån alla brott anmäls.
Tyvärr verkar polisen inte heller hinna med. Inte ens i närheten om man får tro uppgifterna från P4. Det är djupt oroande och något vi faktiskt varnade för redan inför lagändringen i somras. Om lagen finns men är helt tandlös på grund av för lite resurser gör den nämligen ingen nytta alls.
Som jag sa i somras, lagen har ett starkt signalvärde i att det nu är olagligt att kapa identiteter. Men det måste till resurser, kunskap och vilja att komma tillrätta med problemet. Till en början måste man kunna ta hand om anmälningarna på ett eller annat sätt. Läggs alla ner summariskt försvinner förtroendet snabbt för såväl lagen som polisen. Det har vi inte råd med. Och sekundärt måste polisen och näringslivet samarbeta bättre. Vi som aktörer inom området sitter ofta på en hel del information som kan spara både tid och resurser för polisen i enskilda ärenden där även vi varit inblandade å kunders räkning. Ändå finns inget intresse att ta in informationen från polisens sida. Utredningarna kommer helt enkelt inte så långt.
ID-kapningar är på snabb frammarsch som det vanligaste vardagsbrottet i Sverige. Och vi vet att det rör sig om miljardbelopp på årsbasis. Miljardbelopp som dessutom i allt större utsträckning måste täckas av de drabbade själva, privatpersoner som företag. Låt oss stoppa problemet innan det blir ännu större.