Dagens blogginlägg kommer från Camilla Wagner, tidigare journalist och numera vd för vår samarbetspartner Klara K, chefsnätverket för kvinnor som bland annat verkar för ett mer jämställt arbetsliv.
”Jag är ganska hårdhudad”, säger den unga kvinnan framför mig. Hon ser lite generad ut. Kanske för att hon hör att orden ekar tomt. Kanske också för att hon inte helt kan kontrollera ansiktsmusklerna utan avslöjas av den lätta ryckningen i överläppen.
Det är första gången vi ses, Bella och jag. En gemensam vän har kopplat ihop oss, bland annat för att Bella jagas av hatare i sociala medier. Skälet är att hon nått framgång och fått uppmärksamhet i det egna bolaget, trots att hon på flera parametrar bryter mot normen för hur framgång ser ut.
Jag spänner ögonen i henne och förklarar att alla människors hud är lika tjock. Hur mycket du klarar är helt och hållet kopplat till hur bra du mår, hur finmaskigt ditt sociala skyddsnät är och hur länge du har utsatts. Alla blir påverkade och att försöka bita ihop är inte hållbart i längden.
I en nyligen publicerad studie, som vi på Klara K lät göra tillsammans med mediehusens branschorganisation TU – Tidningsutgivarna, framkommer att tre av fyra av de tillfrågade utsatts för hot och hat under det senaste året. Alla i undersökningen var åsiktsskrivande kvinnor, t ex ledarskribenter eller krönikörer.
Var tredje överväger att lämna yrket på grund av trakasserierna och mer än hälften anger att de känner rädsla och oro som följd av hatet som man också upplever ökar med åren.
Jag har själv varit utsatt under min tid som journalist och vet att man blir påverkad. Här är några av de saker jag lärt mig under åren som jag gärna delar med mig av:
- Läs aldrig forum där trakasserier sprids på platser där du återhämtar dig. T ex i sängkammaren, mammas/pappas kök eller sommarstugan. Dessa platser måste få vara fredade från hatarna.
- När det blir för mycket, be någon annan läsa och sålla bort det du inte behöver veta. Orden ”Dö fitta” får liksom inte någon ny betydelse för att de skrivs 30 gånger och fyller ingen annan funktion än att skapa större otrygghet hos dig.
- Förstå svansmekanismen. Hatare är som klottrare. De flesta går inte på en ren vägg, men när någon börjar drar det till sig en svans av härmare.
- Aktivera ditt nätverk som kan gå in med nätkärlek. Det sägs att det krävs fyra kärlekskommentarer för att väga upp varje hatkommentar. Dessutom håller det svansen i schack (se punkten ovan).
- Välj vilka du går i polemik med. ”Äckliga hora” är inte en början på ett konstruktivt samtal.
- Polisanmäl alltid hot.
- Försök inte lösa det själv. Ta professionell hjälp! Det finns företag, som mySafety, som kan hjälpa till att spåra och konfrontera. Inte bara är det skönt att det blir gjort. Att lägga problemet hos professionella tar också bort det personliga.
Tillbaka till Bella. Vad hon gör och hur hon nått sin framgång är inte väsentligt för den här historien. Den här gången var det hon. Det har varit jag. I morgon är det våra döttrar.
”När de har tystat dig, ger de sig på nästa. Det här handlar inte om dig, det handlar om maktstrukturer och lösningen är inte att bita ihop”, läxar jag. Lite hårdare än jag avsåg, men jag vill verkligen att hon förstår att hon inte ska behöva stå ut.
För vad har vi uppnått om de enda som kan delta i samhällsdebatten är de som slutat känna?
Camilla Wagner, vd Klara K.
Läs mer: https://www.svd.se/hatet-tranger-bort-kvinnor-fran-debatten
https://www.svt.se/kultur/medier/kvinnliga-opinionsbildare-utsatta-for-hot-och-trakasserier
Hur vi på mySafety kan hjälpa: Med DigitalSkydd får du stöd och hjälp om du drabbas av kränkning och kapning i sociala medier eller via mejl. Du kan ringa vår nätjour dygnet runt. Vi driver ditt ärende, rentvår din identitet och rensar kränkande inlägg på internet. DigitalSkydd gäller över hela världen, för en vuxen och dennes barn skrivna på samma adress.