Du kanske reagerade på att rubriken var lite underlig. Skrev han verkligen att fakta är farligt? Jag det gjorde jag. Avsiktligt. För i dagsläget kan man ibland undra om inte fakta är bland det farligaste som finns, med tanke på hur otroligt mycket falska nyheter, rykten och påståenden som cirkulerar på nätet. Och med tanke på hur många som tycks vara villiga att blunda för fakta.
Det skulle vara lätt att skriva en väldigt politisk text här, men det tänkte jag undvika. Istället vill jag peka generellt på det allt mer utbredda faktamotståndet man ser på nätet. Eller egentligen, jag vet inte om det är faktamotstånd. Det är snarare avsaknad på motstånd som gäller ibland.
Är det lätt att dela så delar jag. Så tycks många tänka. Särskilt om budskapet råkar vara i närheten av vad man själv tycker är rätt eller kanske ännu bättre, pekar tydligt på något man tycker är fel. Detta är ett problem och faktiskt till och med ett stort problem. För om man inte funderar på sanningshalten eller ens rimligheten i det man delar riskerar man att sprida falska uppgifter. Och dessa kan ha rätt långtgående konsekvenser.
Det finns hela hemsidor som ägnar sig åt att sprida falska nyheter. Det har helt enkelt blivit en ekonomiskt smart affärsidé att sprida falska uppgifter på nätet. Få vet också att just Sverige är ett föregångsland när det gäller falska nyheter på internet. Frågan är om vi inte till och med var först tack vare ett experiment från operatören Bahnhof 1997. De skapade helt enkelt en webbsida som hette tass.net, ett namn som anspelade på den ryska nyhetsförmedlingen Itar-Tass. På tass.net kunde man läsa att den tidigare kambodjanske diktatorn Pol Pot befanns sig i Sverige och hade sökt politisk asyl. Nyheten var falsk, men fick snabbt spridning av många stora och internationella nyhetsförmedlare.
Det här var ett harmlöst skämt som dock tidigt bevisade kraften i internet. Hur snabbt saker kan spridas och hur osanningar enkelt kan tas för sanningar.
På senare tid har problemet exploderat och det kräver att vi alla anstränger oss att på riktigt tänka på vad vi delar. Inte minst bevisas det av alla rykten och påstående som felaktigt flyter runt på nätet och av vissa anses vara sanning. Och även större och etablerade medier går i fällan ibland, som den större svenska kvällstidning som nyligen gick på en blåsning om att någon lyckats ta ut en halv miljon i kontanter från en bankomat.
Det här är en av anledningarna att vi i dagarna dragit igång ett samarbete med Nyheter 24 som i ett första steg bland annat handlar om källkritik. Samarbetet med Nyheter24 kommer fortsätta under året och behandla ett antal viktiga frågor om nätet under rubriken ”Nätets mörka sida”.
Vill du läsa mer om Pol Pot i Sverige kan vi rekommendera följande länkar:
http://www.distans.hkr.se/anders/kallkritik/polpot.htm
https://www.bahnhof.net/pol-pot-in-sweden-the-first-digital-news-media-hoax-1997/
http://www.dn.se/arkiv/utland/pol-pot-i-sverige/