Resultatet av ett inbrott i hemmet innebär ofta mycket mer för den drabbade än att ägodelar försvinner. Ofta påverkar det brottsoffret inte bara ekonomiskt utan även psykiskt när föremål med ett högt affektionsvärde stjäls och den personliga sfären inkräktas. Även om en Hemförsäkring kan hjälpa dig att ersätta det ekonomiska värdet så är det för många helt enkelt integritetskränkande.
Tips! Få hjälp med självrisken på din hemförsäkring – beställ Självriskförsäkring Hem här
Enligt statistik från BRÅ anmäldes över 17 000 inbrott under 2018, en minskning från föregående år. Nedan delar vi på mySafety med oss av bra råd som försvårar för inbrottstjuvar. Oavsett om du lämnat hemmet obevakat under kortare perioder eller om du befinner dig på en längre semester.
Så skyddar du dig mot bostadsinbrott
1. RENSA HALLEN FRÅN VÄRDESAKER
Lås alltid ytterdörren – även när du är hemma – men se även till att inte ha stöldbegärliga saker nära dörren. Ta bort handväskor, nycklar och plånböcker från hallen (även bilnycklar om du har någon bil hemma). Ibland gör tillfället tjuven och du vill försvåra för bovar att ta dina tillhörigheter.
2: GÖR DET SVÅRT ATT TA SIG IN – OCH UT.
Se till att ha bra lås på dörrar och fönster. Det finns produkter för ytterdörrar, fönster och altandörrar som gör det svårare för tjuven att både ta sig in och ut. Att krypa in genom ett trasigt fönster kan tjuvar göra, men att bära ut stöldgods den vägen drar sig de flesta för. Då är det bra om de inte hittar nycklar. Förstärk även fönster och altan- samt balkongdörrar.
3: TA BORT SKYDDET
Undvik att ha skrymmande växter eller buskage som skymmer dörrar och fönster om du bor i lägenhet på bottenplan eller i hus. Det ska vara lätt för grannar att se om någon gör något fuffens.
4: LYS UPP MÖRKA VRÅR
Brottslingar vill jobba i det dolda. Investera i utomhusbelysning som tänds per automatik vid rörelse.
5: LÅS FAST DIN STEGE OCH ANDRA VERKTYG
En tjuv kan använda dina egna trädgårdsredskap, verktyg och stegar för att ta sig in i bostaden. Förvara dem därmed med fördel fastlåsta utomhus, inlåsta eller inomhus.
6: OKÄNDA PERSONER – NEJ TACK!
Släpp inte in okända personer i din bostad. Det gäller även om du bor i lägenhet där porten är försedd med portkod/-telefon eller passertagg. Kontrollera alltid legitimation om personen påstår sig vara en myndighetsrepresetent eller liknande. All tjänstelegitimation innehåller telefonnummer för kontroll.
7: FÅ DET ATT SE UT SOM ATT DU ÄR HEMMA
Koppla in timer på lampor som tänds på kvällen eller på en radio som sätts igång med hög volym. Bor du på markplan eller i hus och ska vara borta en längre period, kan du lägga ut saker i trädgård/terrass och be någon att flytta på dem ibland. Och be grannen att slänga sina sopor i din soptunna.
Källa: polisen.se och mySafety Försäkringar
Tips! Få hjälp med självrisken på din hemförsäkring – beställ Självriskförsäkring Hem här
OM OLYCKAN ÄR FRAMME…SE TILL ATT VARA RÄTT FÖRSÄKRAD VID INBROTT OCH STÖLD
- Kontrollera kraven i din försäkring
Kontrollera om din hemförsäkring exempelvis kräver särskilda fönsterlås eller larm för att den ska gälla vid ett inbrott.
- Se över dina självrisker
Undersök vilka självrisker som din hemförsäkring har vid inbrott och vad du själv måste stå för. Vanligtvis brukar det röra sig om flera tusenlappar – därför kan en försäkring som gör att du slipper betala självrisken på din Hemförsäkring löna sig. Läs mer och betsäll mySafetys Självriskförsäkring Hem här.
- Se över villkoren för din hemförsäkring
Det kan även variera vilka scenarier din hemförsäkring täcker vid inbrott eller stöld. Om den inte täcker stöld i hemmet kan mySafetys Stöldförsäkring ge dig stöd och ekonomisk ersättning.