Vad innebär det egentligen att bli utsatt för ett bedrägeri eller en ID-kapning, och hur kan du skydda dig? Vi har intervjuat vår egen expert PA Prabert, som också har några goda råd för hur du kan undvika att bli lurad i dessa snabbt föränderliga tider.
Hej PA, hur stora är egentligen riskerna för att drabbas av ett bedrägeri?
Tråkigt nog måste jag säga att det är en väldigt stor risk att drabbas då det är ett av Sveriges absolut vanligaste brott. De undersökningar som vi på mySafety gör visar att miljontals försök till nätbedrägerier genomförs varje år och bara i fjol blev mer än 200 000 personer drabbade av en faktisk ID-kapning.
Hur går ett bedrägeri till?
Brottslingarna är tyvärr väldigt kreativa och använder sig av avancerad teknik, men de tar även kontakt via e-mail, sms eller till och med telefon för att luras. Det kallas för social manipulation och används för att komma åt person- och kortuppgifter eller annan viktig information som lösenord och dylikt. När de väl kommit åt uppgifterna är det vanligt att de köper olika varor, tar lån eller helt enkel tömmer ditt konto.
Hur undviker man att drabbas?
Det handlar mycket om att vara uppmärksam samt att alltid försöka kontrollera vem det är som tar kontakt och varför. Om du blir kontaktad via telefon ska du alltid be om att få ringa upp själv istället. Titta noga på email- och webbadresser för att se att de inte ser skumma ut och om ett erbjudande är för bra för att vara sant då är det nog det också.
Hur uppmärksam man än är så kan faktiskt alla drabbas av ett bedrägeri och när det väl händer är det väldigt svårt att som enskild person veta hur du ska lösa problemet. I mySafetys Bedrägeriskydd ingår bland annat en bevakningsfunktion som scannar av nätet för att se om dina uppgifter har läckt. Då finns det möjlighet att ändra dina inloggningsuppgifter och lösenord innan bedragarna hinner slå till.
Hur stora är chanserna att brottslingar åker dit?
ID-kapningar och nätbedrägerier har det senaste åren visat sig vara ett riskfritt brott för förövaren. Det är väldigt få fall som ens hamnar i domstol och ännu färre som döms för de här brotten. I princip läggs alla polisanmälningar eller förundersökningar ner eller så avskrivs de direkt. Vi på mySafety tycker det är viktigt att alla ska få en rättvis utredning och att brottslingarna döms. Därför samarbetar vi med stiftelsen Tryggare Sverige i ett projekt där man via juridisk expertis får hjälp med en omprövning av en nedlagd polisanmälan.
Hur fungerar mySafetys Bedrägeriskydd?
Om du har vårt Bedrägeriskydd så bevakar vi ditt personnummer för kreditförändringar, t.ex. om det tas ett lån, beställs ett mobilabonnemang eller om en adressändring görs. Vi bevakar även din identitet online, dygnet runt. Vår samarbetspartner Defentry skannar av mängder av data för att snabbt upptäcka om dina inloggningsuppgifter och ditt personnummer hamnar i orätta händer, och larmar dig om en förändring har skett. Dessutom bevakar vi dina konto- och kreditkort, så att vi kan larma dig om någon olovligen använder dina kortuppgifter.
Vårt Bedrägeriskydd hjälper dig vid de allra flesta former av nätbedrägerier och andra finansiella bedrägerier, såsom Social manipulation, BankID-bedrägerier, Vishing, kontodebitering – och givetvis även ID-kapning. Skulle olyckan vara framme, kan du lita på att våra jurister stöttar dig hela vägen och står på din sida vid eventuella tvister och överklaganden.
Vill du veta mer om vårt Bedrägeriskydd?
Detta ingår i mySafety Bedrägeriskydd
BEVAKNING
- Bevakning av din identitet online dygnet runt, världen runt.
- Vi larmar dig via sms om din identitet riskerar att användas.
- Vi bevakar kreditupplysningar och adressändring.
- Kontroll av ändring av dina personuppgifter hos Skatteverket.
- Bevakning av din identitet i såväl det publika nätet som deep web och darknet.
ASSISTANS 24/7
När du drabbas hjälper vi till att återställa din kreditstatus och bestrida alla krav och fakturor. mySafety tar hand om kontakter med fordringsägare, myndigheter och andra instanser som krävs.
RÄTTSSKYDD
I Bedrägeriskyddet ingår även juridisk assistans samt rättsskyddersättning på upp till 2 000 000 kronor. Det innebär att du som kund snabbt och smidigt får juridisk hjälp, om det skulle behövas, utan att betala något extra.
EKONOMISK ERSÄTTNING
Du får även ersättning för ekonomiska förluster upp till 200 000 kronor vid en ID-kapning och bedrägerier.
Bedrägeriskyddet gav Martin ersättning – även när banken svek
Martin blev uppringd av vad han trodde var Transportstyrelsen, som meddelade att Martin av misstag hade betalat skatten på sin bil två gånger, och därför skulle få tillbaka den felaktiga övertransaktionen. Vad han inte visste var att det var en bedragare, som ville komma åt Martins BankID och tömma hans konto.