1. Klicka inte på misstänksamma länkar
Om du klickar på länkar som ser misstänksamma ut kan du riskera att bli hackad på Facebook. Därför ska du aldrig klicka på länkar som ser konstiga ut. Dessa länkar kan komma till dig på några olika sätt, bland annat:
- Länkar i meddelanden på messenger som skickats från en vän eller ett inlägg som en vän har lagt upp på Facebook som innehåller en misstänksam länk. Detta tillvägagångssätt är väldigt effektivt eftersom du som användare litar på saker som kommer från dina vänner, men du bör alltid vara uppmärksam på vilken typ av länk det är. Dubbelkolla med personen som skickade länken om den är från den personen eller om den automatiskt gått ut från deras konto.
- Länkar som skickas ut på mail som ser ut att vara från Facebook. Det kan handla om att facebook vill att du verifierar dina inloggningsuppgifter. Facebook uppger själva att de aldrig ber om lösenord via email, därav bör du aldrig uppge inloggningsuppgifter som kommer via just mail.
2. Acceptera inte vänförfrågningar från främlingar
Om du accepterar vänförfrågningar från fel personer riskerar du att bli hackad. Acceptera aldrig vänförfrågningar från personer som du inte känner eftersom det kan vara från personer som vill hacka ditt konto. Om du accepterar en vänförfrågan från en person som visar sig vara en bedragare kan personen publicera skräppost på din tidslinje, tagga dig i saker och framförallt skicka meddelanden som kan innehålla skadliga länkar.
3. Lämna aldrig ifrån dig dina inloggningsuppgifter
Ett misstag många gör, utan att vara medvetna om det, är att lämna ifrån sig inloggningsuppgifterna till sitt Facebook-konto. Även om du inte aktivt lämnar ut dina inloggningsuppgifter till en främmande person så kan bedragare komma åt dina inloggningsuppgifter på ett betydligt effektivare sätt. Här är två saker att tänka på:
- Bedragare går långt idag för att komma åt dina inloggningsuppgifter, ibland så långt att de skapar falska webbplatser som efterliknar Facebook för att lura dig att ge ifrån dig inloggningsuppgifterna. Kontrollera därför alltid webbplatsens URL innan du skriver in dina uppgifter. Om du är osäker, gå till www.facebook.com igen innan du loggar in.
- Vidarebefordra aldrig mail från Facebook som innehåller uppgifter om ditt konto. Det kan lätt hamna i fel händer och då riskerar du att bli hackad.
Känn dig säker på Facebook med ett ID-skydd
Hur försiktig man än är så kan man ändå råka ut för att bli hackad på Facebook. När en person kommer åt dina inloggningsuppgifter kan de även komma åt andra sidor där du använder din Facebook inloggning för att logga in på andra sidor där du till exempel kan ha dina kortuppgifter sparade, till exempel Netflix eller Spotify. På så sätt får de tillgång till fler personuppgifter som du angett där.
Lika så kan de utnyttja ditt konto genom att utge sig föra att vara du och på så vis bedra dina facebook vänner. Det är då vanligt att de uppger att du befinner dig i någon form av knipa och be om pengar eller utföra någon annan form av social manipulation eller nätfiske.
Men vårt Bedrägeriskydd med ID-skydd slipper du känna dig osäker på Facebook. Försäkringen hjälper dig nämligen vid de flesta former av bedrägerier på nätet.