För sjätte året i rad är det dags att dela ut priset Årets Nätängel som en motreaktion mot den allt råare och hårdare tonen på nätet och idag presenteras de fyra finalisterna i kategorin Årets Nätängel Gaming som även i år delas ut i samarbete med Svenska E-sportförbundet. De fyra finalisterna är Prima eSportsförening, Jonathan ”Loda” Berg, P3 Spel och Susanne ”Jenyfear” Bergstedt.
Årets Nätängel syftar till att uppmärksamma och hylla individer och organisationer som motverkar hat och hot på nätet samt bidrar till att göra det till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats att vara på.
- Idag är gaming kanske den mest drivande och största kraften i det digitala samhället och därför är det naturligt att Årets Nätängel lyfter fram de som jobbar med att göra spelvärlden fri från hot, hat och trakasserier. Gränsen för vad som är det vanliga livet och det som levs online har suddats ut, och idag behöver vi mer än någonsin goda krafter som står upp mot näthatet. Finalisterna i Årets Nätängel Gaming är just sådana förebilder, PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.
Förutom Året Nätängel Gaming utses vinnare i ytterligare fyra kategorier. De är huvudpriset Årets Nätängel, Årets Nätängel för Jämställdhet i samarbete med VeckoRevyn, Årets Nätängel Media i samarbete med Swedish Content Agencies och Årets Nätängel Barn och Ungdom i samarbete med barnrättsorganisationen Bris.
Juryn för Årets Nätängel Gaming i samarbete med Svenska E-sportförbundet
Juryn för Årets Nätängel Gaming består av Sammi Kaidi, förbundsordförande på Svenska E-sportförbundet, Max Horttanainen, VD på Rainy Lab, David Jawette, Nordic Field Marketing Manager på Dreamhack/ESL, Anna Erlandsson, journalist och Nordic community manager på Bethesda Softworks och Lillie Klefelt Ek, grundare och kommunikatör på Female Legends.
E-sport och gaming tar mer plats i samhället och alltför ofta får näthatare eller näthat mer uppmärksamhet än vad det förtjänar. Vi ska absolut synliggöra problemen, men framförallt lyfta alla de fantastiska nätänglar och initiativ som bidrar till att motverka det. Juryn har inte haft det enkelt, men valt ut fyra finalister, individer och organisationer, som på olika sätt bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats att vara på, säger Sammi Kaidi, förbundsordförande Svenska E-sportförbundet.
De fyra finalisterna och respektive motivering är:
Prima eSportsförening
Prima eSport är en av få e-sportorganisationer/gaming-communities som tydligt frontar med sin ambition att motverka mobbning och utanförskap, medan de samtidigt ställer siktet högt när det kommer till ambition och prestige. Det är inspirerande att se en organisation av Prima eSports kaliber, som ändå väljer att lyfta fram denna fråga i första rummet, snarare än en punkt bland flera i organisationens code of conduct.
Jonathan ”Loda” Berg
Loda är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika e-sportare, med det tveklöst största individuella varumärket och inflytandet om man ser på alla nominerade (i synnerhet om man även skall ta internationellt inflytande i beaktning, då Loda är en världskändis inom DOTA-scenen). Att en person med denna stjärnstatus och stora samhällsinflytande väljer att lyfta frågan om näthat gör mycket för kännedomen, sett till Lodas starka räckvidd.
P3 Spel
Få har banat väg för spel i public service som P3 spel. De gav gamers en röst i finmedia där de tidigare varit orepresenterade och gjorde spel tillgängligt för de som inte är insatta. Med sitt breda arbete och mångsidiga projekt nådde de många människors hjärtan, via dokumentärer, pod daroch streams. Deras strävan för jämlikhet och ständiga kamp för god stämning i spelvärlden har bidragit till den digitala spelkultur vars fundament vi bygger våra spelcomunityn på idag. Deras insats kommer för alltid vara ovärderlig i svensk gaminghistoria.
Susanne ”Jenyfear” Bergstedt
Som “äldre” streamer fungerar Jenyfear som en fantastisk brygga mellan generationer i gamingvärlden, och representerar en mognare röst som sällan annars hörs i gaming-sammanhang. Den negativa attityden som många har online, kan härledas till att gamingvärlden i mångt och mycket står utanför föräldrar och andra “auktoritär figurers” insyn, vilket gör att den negativa jargongen sällan kritiseras när “ingen vuxen vet vad som sägs”. Susanne lägger mycket tid på att utbilda sitt community i hur man uppför sig online och uppmuntra till en positivare attityd. Hennes insats som “representant för de äldre och mognare” kan därför inte underskattas.
Om Årets Nätängel Gaming
Datorspelande och e-sport är vår nya folkrörelse och det är många som ständigt kämpar för att bidra till en god, positiv och konstruktiv ton i spelets värld. Årets Nätängel Gaming önskar att uppmärksamma dessa hjälteinsatser. Priset delas ut i samarbete med Svenska E-sportförbundet.