Fyra nätänglar i fyra kategorier har gått vidare till finalomgång i Årets Nätängel 2019. I dag presenteras finalisterna i huvudpriset Årets Nätängel 2019. Priset kommer att gå till Staffan Taylor, Hampus Nessvold, Elza Dunkels eller Milstensskolan i Täby.
Den 18 november är det dags att utse vinnarna i den femte upplagan av Årets Nätängel.Under veckan har finalisterna i Årets Nätängel Gaming, Årets Nätängel Media och Prinsparets stiftelses hederspris till Årets Nätängel barn och ungdom presenterats. Respektive jury har tagit fram fyra finalister i varje kategori efter att ha gått igenom hundratals nominerade namn. I dag presenteras de fyra finalisterna i huvudpriset Årets Nätängel.
Priset Årets Nätängel instiftades av mySafety Försäkringar 2015 som en motreaktion mot en allt råare och hårdare ton på nätet. Utmärkelsen syftar till att uppmärksamma alla de som motverkar näthat och bidrar till att göra nätet till en tryggare, trevligare och mer inspirerande plats. Vinnaren av Årets Nätängel presenteras under en galamiddag på Nalen i Stockholm den 18 november och prissumman är 50 000 kronor. Den fullspäckade aftonen leds av Frida Boisen och gästerna får ta del av underhållning från bland annat artisten Paul Rey.
-Årets Nätängels gala har blivit höjdpunkt under åren vi arrangerat den. Det är sällan, om någonsin, man stöter på så mycket engagemang, värme och kärlek på en och samma plats som under de här kvällarna. Det svåraste är att inför galan – när det gäller att sålla ut några av alla de hundratals personer och initiativ som faktiskt förtjänar att lyftas och prisas för sina insatser mot hot och hat på nätet, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety Försäkringar.
Samtliga fem kategorierna under galan är Årets Nätängel, Årets Nätängel Media (i samarbete med Adviser), Årets Nätängel Gaming (i samarbete med Svenska E-sportförbundet), VeckoRevyns specialpris till Årets Nätängel för Jämställdhet och Prinsparets stiftelses hederspris till Årets Nätängel barn och ungdom.
Juryn för huvudpriset Årets Nätängel 2019
Efter en öppen nomineringsprocess har en jury valt ut fyra finalister. Juryn har bestått av PA Prabert (mySafety Försäkringar), Carl Heath (Särskild utredare för att värna det demokratiska samtalet), Therese Lindgren, Thomas Sekelius, Gabriella Bark (nyheter24), Pa Modou Badjie, Irena Pozar (VeckoRevyn) och Ängla Eklund (Institutet för Juridik och Internet).
De fyra finalisterna och respektive motivering är:
Staffan Taylor
Kärlek, positiv energi, glädje och inspiration att drömma stort är något vi alla skulle må bättre av att ha mer av i livet. Det vet Staffan Taylor och han gör allt för att hjälpa andra att faktiskt nå det målet. Under ledorden ”Be Kind” möter han världen och alla han möter däri med öppna armar, oavsett om det är över nätet eller i verkliga livet.
Elza Dunkels
Elza Dunkels har jobbat med frågor som rör näthat och allmänt vett och etikett på nätet längre än de flesta av oss faktiskt varit uppkopplade. En sann pionjär på området som alltid lutar sig mot forskning och fakta i allt som rör nätkultur i stort. Med sitt fokus på ungdomar och nätet har hon en central roll i att forma ett bättre internet för alla.
Hampus Nessvold
Hampus Nessvold fortsätter sitt mycket viktiga arbete med att ifrågasätta den stereotypa bilden på manlighet. Ett arbete som också gör honom till en frontfigur för en mycket stor del av problemet på nätet i dag. Genom att vara en förebild för vad man kan vara, om man ser utanför den vanliga mansrollen, är han en viktig pusselbit till en bättre ton både på nätet och utanför.
Milstensskolan i Täby
Med projektet ”Nätkärlek” har pedagogerna Carin Thörnqvist och Pelle Wijkström inte bara ökat medvetenheten om näthat bland elever, föräldrar och lärare. De har även visat att man kan nå konkreta resultat och faktiskt göra något åt problemet. Tack vare eldsjälar som Carin och Pelle kommer förhoppningsvis kommande generationer slippa det hat som i dag förpestar nätet.